Hotel Tobaco
European Property Awards World Travel Awards
Przyjazd 26 kwi' 24
Wyjazd 27 kwi' 24
Wesele TripAdvisor

07.10.2021

Szefowa Kuchni poleca- przepis na obłędne poliki wołowe

Poliki wołowe duszone w sosie z czarnego bzu, topinambur, chałka, grzyby.

Macie ochotę ugotować dzisiaj coś wyjątkowego? Nasza Szefowa Kuchni uchyla rąbka tajemnicy i dzieli się przepisem na obłędne poliki wołowe.

Potrzebujecie:

Poliki wołowe 0,3 kg

Mąka 0,1 kg

Olej 0,05 ml

Marchew – 0,05 kg

Pietruszka – 0,05 kg

Seler – 0,05 kg

Cebula 0,05kg

Masło 0, 02kg

Syrop z czarnego bzu, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Grzyby  świeże (podgrzybki, kurki)- 0,1 kg

Masło 0,05

Świeży tymianek, sól, pieprz, czosnek 1 ząbek

Topinambur – 0,2 kg

Mleko – 0,1 ml

Masło – 0,1

Chałka – 1 kromka

 

Jak to zrobić?

Poliki oczyść, osusz, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso z obu stron do uzyskania złotego koloru. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor. Mięso, podsmażoną cebulę i warzywa umieść w garnku, dodaj obrane warzywa, zalej bulionem lub wodą tak aby mięso było zakryte. Dodaj przyprawy. Duś do miękkości.

Poliki przełóż na talerz, warzywa zbelnduj z sosem, sos zredukuj, na koniec dodaj zimne masło i syrop z czarnego bzu do smaku.

Grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony w  plastry czosnek i grzyby. Przesmaż, dodaj przyprawy i świeże zioła.

Topinambur obierz, ugotuj z dodatkiem mleka i masła, zblenduj. Dopraw do smaku.

Z chałki wytnij grzankę, podsmaż ja na maśle.

 

newsletter
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij