Hotel Tobaco
European Property Awards World Travel Awards
Arrival 22 September' 20
Departure 23 September' 20
TripAdvisor

05.04.2019

Przepisy Szefowej Kuchni

Szefowa Kuchni Restauracji u Kretschmera Aneta Wiśniewska przedstawia przepis z historią w tle...

Niniejszym wpisem rozpoczynamy serię przepisów naszej Szefowej Kuchni. Zapraszamy do śledzenia nas co tydzień w piątki.

Ten przepis jest szczególnie ważny dla Pani Anety. Wiążą się z nim niezapomniane chwile w jej życiu i dlatego też wybrała go jako pierwszy. Pochodzi ze starej książki kucharskiej babci. Babcia przyżądzała to ciasto zawsze przed Wielkanocą. Była to zapowiedź wiosny, rodzinnych świąt i radości. Babcia miała znaczący wpływ na życie Szefowej. To ona zaraziła ją miłością do gotowania, determinując całe jej dalsze życie - karierę w restauracjach, obecne stanowisko a nawet wybór męża - także kucharza!

Ale przejdźmy do najważniejszego - przepis na ciasto Babka "Topielec" bo przed pieczeniem topi się je w wodzie. 

Składniki:

  • 75 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 szczypta soli
  • kilka kropel esencji pomarańczowej

 

 

 

 

 

  1. Drożdże z jedną łyżeczką cukru rozdrobnić w szklance ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Roztopić masło i ostudzić.
  3. W misce rozmięszać jajka, dodać roztopione masło, wyrośnięte drożdże i przesianą mąkę. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.
  4. Wyrobione ciasto wrzucić do zimnej wody i poczekać aż wypłynie (maksymalnie 15 minut).
  5. Po wypłynięciu połączyć ciasto z cukrem oraz dodać rodzynki i smażoną w cukrze, drobno posiekaną skórkę pomarańczy.
  6. Piec w temperaturze 200-220 st. C około 30-40 minut.
  7. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wypróbujcie przepis w domu. A jeżeli nie potraficie piec lub nie macie czasu, a mieszkacie niedaleko, to napiszcie do nas. Nasi kucharze mogą przyrządzić je dla Was na Wielkanoc!

 

 

newsletter
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close