Hotel Tobaco
European Property Awards World Travel Awards
Arrival 28 November' 21
Departure 29 November' 21
Bon Turystyczny Wesele TripAdvisor

07.10.2021

Szefowa Kuchni poleca- przepis na obłędne poliki wołowe

Poliki wołowe duszone w sosie z czarnego bzu, topinambur, chałka, grzyby.

Macie ochotę ugotować dzisiaj coś wyjątkowego? Nasza Szefowa Kuchni uchyla rąbka tajemnicy i dzieli się przepisem na obłędne poliki wołowe.

Potrzebujecie:

Poliki wołowe 0,3 kg

Mąka 0,1 kg

Olej 0,05 ml

Marchew – 0,05 kg

Pietruszka – 0,05 kg

Seler – 0,05 kg

Cebula 0,05kg

Masło 0, 02kg

Syrop z czarnego bzu, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Grzyby  świeże (podgrzybki, kurki)- 0,1 kg

Masło 0,05

Świeży tymianek, sól, pieprz, czosnek 1 ząbek

Topinambur – 0,2 kg

Mleko – 0,1 ml

Masło – 0,1

Chałka – 1 kromka

 

Jak to zrobić?

Poliki oczyść, osusz, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso z obu stron do uzyskania złotego koloru. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor. Mięso, podsmażoną cebulę i warzywa umieść w garnku, dodaj obrane warzywa, zalej bulionem lub wodą tak aby mięso było zakryte. Dodaj przyprawy. Duś do miękkości.

Poliki przełóż na talerz, warzywa zbelnduj z sosem, sos zredukuj, na koniec dodaj zimne masło i syrop z czarnego bzu do smaku.

Grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony w  plastry czosnek i grzyby. Przesmaż, dodaj przyprawy i świeże zioła.

Topinambur obierz, ugotuj z dodatkiem mleka i masła, zblenduj. Dopraw do smaku.

Z chałki wytnij grzankę, podsmaż ja na maśle.

 

newsletter
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close