Szefowa Kuchni Restauracji u Kretschmera Aneta Wiśniewska przedstawia przepis z historią w tle...
Niniejszym wpisem rozpoczynamy serię przepisów naszej Szefowej Kuchni. Zapraszamy do śledzenia nas co tydzień w piątki.
Ten przepis jest szczególnie ważny dla Pani Anety. Wiążą się z nim niezapomniane chwile w jej życiu i dlatego też wybrała go jako pierwszy. Pochodzi ze starej książki kucharskiej babci. Babcia przyżądzała to ciasto zawsze przed Wielkanocą. Była to zapowiedź wiosny, rodzinnych świąt i radości. Babcia miała znaczący wpływ na życie Szefowej. To ona zaraziła ją miłością do gotowania, determinując całe jej dalsze życie - karierę w restauracjach, obecne stanowisko a nawet wybór męża - także kucharza!
Ale przejdźmy do najważniejszego - przepis na ciasto Babka "Topielec" bo przed pieczeniem topi się je w wodzie.
Składniki:
- 75 dag mąki
- 25 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 10 dag drożdży
- 10 dag rodzynek
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 1 szczypta soli
- kilka kropel esencji pomarańczowej
- Drożdże z jedną łyżeczką cukru rozdrobnić w szklance ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
- Roztopić masło i ostudzić.
- W misce rozmięszać jajka, dodać roztopione masło, wyrośnięte drożdże i przesianą mąkę. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.
- Wyrobione ciasto wrzucić do zimnej wody i poczekać aż wypłynie (maksymalnie 15 minut).
- Po wypłynięciu połączyć ciasto z cukrem oraz dodać rodzynki i smażoną w cukrze, drobno posiekaną skórkę pomarańczy.
- Piec w temperaturze 200-220 st. C około 30-40 minut.
- Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Wypróbujcie przepis w domu. A jeżeli nie potraficie piec lub nie macie czasu, a mieszkacie niedaleko, to napiszcie do nas. Nasi kucharze mogą przyrządzić je dla Was na Wielkanoc!