W Dniu Czekolady Szefowa Kuchni Aneta Wiśniewska nie mogła zaproponować innego przepisu jak na domowy Blok Czekoladowy!
Składniki:
½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
4 łyżki kakao
250 g masła
2 szklanki mleka w proszku
kilka kropli aromatu pomarańczowego
herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały
Sposób przygotowania:
- Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą i nie doprowadzić do zagotowania.
- Ściągnąć garnek z pieca i miksując dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
- Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
Lub ewentualnie zapraszamy do Restauracji u Kretschmera gdzie blok czekoladowy w polewie ze słonego karmelu i ze śliwką serwujemy codziennie, a dziś w pakiecie z wybraną kawą lub herbatą.