Poliki wołowe duszone w sosie z czarnego bzu, topinambur, chałka, grzyby.
Macie ochotę ugotować dzisiaj coś wyjątkowego? Nasza Szefowa Kuchni uchyla rąbka tajemnicy i dzieli się przepisem na obłędne poliki wołowe.
Potrzebujecie:
Poliki wołowe 0,3 kg
Mąka 0,1 kg
Olej 0,05 ml
Marchew – 0,05 kg
Pietruszka – 0,05 kg
Seler – 0,05 kg
Cebula 0,05kg
Masło 0, 02kg
Syrop z czarnego bzu, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Grzyby świeże (podgrzybki, kurki)- 0,1 kg
Masło 0,05
Świeży tymianek, sól, pieprz, czosnek 1 ząbek
Topinambur – 0,2 kg
Mleko – 0,1 ml
Masło – 0,1
Chałka – 1 kromka
Jak to zrobić?
Poliki oczyść, osusz, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso z obu stron do uzyskania złotego koloru. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor. Mięso, podsmażoną cebulę i warzywa umieść w garnku, dodaj obrane warzywa, zalej bulionem lub wodą tak aby mięso było zakryte. Dodaj przyprawy. Duś do miękkości.
Poliki przełóż na talerz, warzywa zbelnduj z sosem, sos zredukuj, na koniec dodaj zimne masło i syrop z czarnego bzu do smaku.
Grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony w plastry czosnek i grzyby. Przesmaż, dodaj przyprawy i świeże zioła.
Topinambur obierz, ugotuj z dodatkiem mleka i masła, zblenduj. Dopraw do smaku.
Z chałki wytnij grzankę, podsmaż ja na maśle.